BOTEL maakt het NDSM-terrein nog specialer...

Wéér iets bijzonders op het NDSM-terrein. Zie de foto hiernaast, met het rode object, of eigenlijk zijn het meerdere objecten. Je hebt het niet direct door, maar samen vormen ze de nieuwe verdieping die in maart 2015 bovenop het hotelschip Amstel Botel aan de NDSM-pier zal verschijnen. Vijf bijzondere hotelappartementen in de vorm van de letters B-O-T-E-L. Enorme letters: de appartementen zijn 6,5 meter hoog x 6,5 breed x 4,5 meter diep. Een ontwerp van het Amsterdamse bureau MMX Architecten - Michiel van Pelt en Arjan van Ruyven - het idee kwam van MMX en Jord den Hollander. De materiële vervaardiging van de letters is gedaan door EPS Holland, het interieur door Fiction Factory, een van de vele creatieve bedrijven op het NDSM-terrein.

Die nieuwe verdieping wordt echt anders dan anders, zegt architect Michiel van Pelt. Elk appartement heeft een eigen thema dat door MMX - de 'B' en de 'T' - en andere architecten wordt uitgewerkt. Zo wordt de 'O' door designer Ronald Hooft - samen met Herman Prast (&Prast&Hooft) - ingericht als een zinneprikkelende lusthof, of erger. Met sensuele rondingen, spiegels en veel zwart en vleeskleur in het interieur. En dan de badkamer... Use your imagination! 

De appartementen zijn enorm, vervoer naar Amstel Botel en straks het installeren boven op het dak van het hotel is een flinke klus. Rechts de dwarsbalk van de letter 'T'.

Het NDSM-terrein is inmiddels een internationale hotspot voor architectuurtoeristen en professionals geïnteresseerd in transformatie van oude bedrijfsgebieden. De bedrijfsgebouwen van de voormalige Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) - kranen, scheepshellingen, de enorme constructiehal, afbramerij, timmerfabriek, smederij, afbramerij, het 260 meter lange kraanspoor en meer - zijn rijksmonument en hebben een pittige herbestemming gekregen. Tussen dat industriële erfgoed aansprekende nieuwbouw, zoals bedrijfsgebouw The Curve in de vorm van een scheepsschoorsteen, het houten havengebouw van de upmarket jachthaven, studentencontainers en het tweekamer hotel in een zestig meter hoge kraan met openlucht jacuzzi op het dak.

 

Links: Botel, toen nog aan de Oosterdokskade. Rechts: schets ontwerp van Letter 'B'.

Meer over het Botel-project en de ontwikkelingen tussen nu en maart 2015 op de Facebook-pagina van MMX Architecten (https://www.facebook.com/pages/MMX-architecten/236586249866972) of in het Engels op Strikingly (http://mmx-architecten.strikingly.com/).  

Rondleiding over het NDSM-terrein? Zie Stadswandelkantoor.