Geurst en Schulze winnen Zuiderkerkprijs

Bos en Lommer - Collage, Geurst en SchulzeDe Zuiderkerkprijs 2009 voor het beste woningbouwproject van Amsterdam is toegekend aan Jeroen Geurst en Rens Schulze voor hun gebouw Collage op de hoek Bos en Lommerweg en Hoofdweg.

Collage bevindt zich in een overgangszone tussen de tuinstad van Van Eesteren met zijn open stroken, en de blokken van de gordel 20-40 en de binnenstad. Het ontwerp houdt daar rekening mee. Het is een driezijdig blok, aan een kant open, met een parkachtig binnenterrein. De markante gevel aan de kant van de Hoofdweg - met de beroemde straatwand van Hendrik Wijdeveld - is sterk geïnspireerd door de Amsterdamse School. Ook de vensterplastiek sluit daarbij aan. Het deel langs de snelweg A10 West bevat studentenwoningen. Bij de Bos en Lommerweg sluit de gevel soepel aan bij de bocht in de weg ter plekke.

Voor Geurst en Schulze was 2009 een succesvol jaar. Naast de Zuiderkerkprijs ontvingen zij ook de Rotterdamse Bouwkwaliteitsprijs voor hun project Medi. Het ontwerp en de ornamentiek van dit woningbouwgebied herinnert op heel eigentijdse manier aan de landen van herkomst van veel bewoners uit het Middellandse Zee gebied, met arabische, Andalusische en Noord Afrikaanse elementen. En dat in de stad van de Leefbaren.

In Amsterdam maakten Geurst en Schulze verder het stedenbouwkundig plan voor Overhoeks op de noordelijke IJoever en voor het Andraeas Ensemble op het terrein van het oude Andreasziekenhuis.

 

Geurst en Schulze

nieuwstest - archieftest