Historische Atlas van Amsterdam

In de serie Historische Atlassen van uitgeverij SUN is nu de geschiedenis van Amsterdam beschreven aan de hand van 35 kaarten. Die kaarten kun je in veel boeken vinden, maar hier staan ze bij elkaar in 80 pagina's op atlasformaat.

Historische Atlas van AmsterdamDe meest bekende kaarten zijn erbij, zoals de houtsnede van Cornelis Anthoniszoon uit 1544, de kaart van Pieter Bast uit 1597. Maar ook illustraties met interessante stadsuitbreidingen zoals het Amsterdamse Bos,  het Plan Zuid van Berlage - helaas dan weer niet van het Plan West (De Baarsjes), maar zo valt er altijd wel wat te klagen natuurlijk - het Plan Van Niftrik uit 1866 voor uitbreiding buiten de singels, het Plan Kalff van 1876 dat daarvoor in de plaats kwam, de plannen van Sarphati, enzovoort. 

Waar gaan al die stadskaarten over? De Franse tijd, De haven, de Stelling van Amsterdam, Het 'plaisante' buitenleven, Het bruine goud, De Watergraafsmeer, Verkeersperikelen, Wonen buiten de stadssingels, Gas, water en riolering: het zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen. Er staan overigens niet alleen historische kaarten in het boek. De geschiedenis wordt aanschouwelijk gemaakt met afbeeldingen van wat er ter plekke te zien viel. 

Dan heb ik het nog niet over de tekst gehad. Vaak blinken dergelijke boeken uit door mooie plaatjes, begeleid door een armetierige tekst als een soort noodzakelijk kwaad. Maar deze tekst mag er zijn. Hij is van historicus en publicist Ben Speet, die ook de Historische Atlas van Haarlem schreef. Hij schrijft met een minimum aan woorden in vogelvlucht over alle essentiële momenten van de geschiedenis van de stad. En wel zo, dat je best een aardig beeld krijgt van de ontwikkeling van de stad, als je er helemaal niets van wist. Op een prettig leesbare, laagdrempelige manier en zonder prietpraat. Al zou je af en toe willen dat hij dieper op de zaken inging. Maar daar zijn weer andere boeken voor.

Plattegrond van het MinderbroederskloosterHistorische Atlas van Amsterdam. Van veendorp tot hoofdstad.
Auteur: Ben Speet
80 blz. met vele illustraties in kleur.
ISBN 9789085065586 - NUR 519.
Prijs: € 26,50
SUN / Stadsarchief Amsterdam, 2010.