IJburg

IJburg is een totaal nieuw stuk Amsterdam. Het ontstaat op zeven opgespoten eilanden in het IJmeer. Uiteindelijk zullen er 18.000 woningen voor 45.000 mensen moeten komen. De wijk is nog verre van af, enkele eilanden moeten zelfs nog aangelegd worden. Maar mooi is het er al. Je ziet deels ongerept land, een park op een vroegere vuilstortplaats, langs de kust dijken en stranden met prachtig gezicht op het wijdse IJmeer. In de verte ligt Pampus en bij helder weer zie je Flevoland.
 
IJburg, Steigereiland IJburg, Kleine Rieteiland  
IJburg is nieuw land, ideaal voor stedenbouwkundige experimenten. Die zijn er dan ook volop. Het voorzichtige begin met de eigen ontwerpen van bewoners in het Oostelijk Havengebied is op IJburg uitgegroeid tot een complete wijk met diverse vormen van individueel en collectief opdrachtgeverschap. Er wordt geëxperimenteerd met stadsvilla's, er is een waterwijk met drijvende woningen, dijkhuizen en aanlegsteigertjes - het ontwerp heeft een Europese prijs in de wacht gesleept. En op het Rieteiland-Oost, het 'Miljonairseiland', kun je voor heel veel geld een stuk grond in erfpacht krijgen om er je huis op te bouwen.
 
Het grote Haveneiland is een strakke gridstad die met zijn geordende bouwblokken op het eerste gezicht nog het meest aan het bekende Amsterdam doet denken. Maar ook hier is vernieuwd. Er is met veel nadruk gezocht naar een balans tussen orde en chaos. Het stratenpatroon is er streng en stads, maar de binnenplaatsen bieden intimiteit en een ongekende variatie in hun ontwerp.
 
De toegangspoorten naar IJburg mogen er zijn. Op de eerste plaats de Ennäeus Heermabrug van architect Nicolas Grimshaw, waarvoor een veelheid aan bijnamen in omloop is. Fietsers kiezen liever voor de Nesciobrug van architect Jim Eyre, de fiets- en voetbrug over het Amsterdams Rijnkanaal met zijn unieke uitzicht.
 
IJburg, waterlandschapIJburg moet een voortzetting worden van grote dichtbebouwde stad. Met een dubbele bebouwingsdichtheid: niet 35 woningen, maar 60 per ha, op het toekomstige Centrumeiland zelfs 80. Een stad met de nieuwe generatie Amsterdamse bouwblokken. Met meer scholen, restaurants, winkels, voorzieningen voor cultuur, recreatie en gezondheid dan gebruikelijk. En veel werk- en kantoorruimtes tussen en in de woonblokken.