Jo Coenen bij Podium 303 op KNSM-eiland

Jo Coenen - foto Franco GoriIn de serie 'Vormgevers van de nieuwe architectuur' gaat architect, stedenbouwer en ex-rijksbouwmeester Jo Coenen op vrijdag 1 juni om 20.30 uur bij Podium 303 in gesprek met architectuurcriticus Hans Ibelings.

Weinig architecten hebben het aanzien van Nederlandse steden de laatste jaren zo nadrukkelijk bepaald als Jo Coenen. Hij ontwierp het centrum van Leidsche Rijn, het Sphinx-Ceramique terrein in Maastricht, de Smalle Haven in Eindhoven en natuurlijk het  KNSM-eiland. Met markante gebouwen als de Openbare Bibliotheek op het Oosterdokeiland, het nieuwe De La Mar Theater aan de Marnixstraat, en het Venetiehof heeft Coenen zijn stempel ook op Amsterdam gedrukt. 

Van 2000 tot 2004 was Coenen Rijksbouwmeester. In deze periode maakte hij zich sterk voor de terugkeer van het experiment in de bouwkunst. Coenens invloed reikt tot ver over de grenzen van Nederland. Zijn gebouwen en stedenbouwkundige ontwerpen vinden we in heel Europa. Ook als theoreticus van de architectuur heeft hij furore gemaakt. Hij schreef meerdere boeken, en gaf en geeft les aan talloze universiteiten en instituten over de hele wereld.

Hans Ibelings, befaamd architectuurcriticus en inmiddels constante factor in het architectuurprogramma van Podium 303, spreekt met Jo Coenen over diens architectonische visie en stedenbouwkundige concepten en uiteraard over de ontstaansgeschiedenis van het Oostelijke Havengebied.

Het gesprek is een initiatief van Podium 303, in samenwerking met Architectuur Amsterdam dat adviseerde bij de opzet van de lezingenreeks. Eerdere gasten waren Sjoerd Soeters en Hans Ibelings zelf naar aanleiding van zijn boek over de Europese Architectuur.

Plaats: KNSM-laan 303. Aanvang: 20.30. Entree 5 euro, reserveren aanbevolen. Meer informatie? 020-4193023

Venetiëhof op het KNSM-eiland, architect Jo Coenen. Foto Michel Kievits.

Venetiëhof op het KNSM-eiland, architect Jo Coenen. Fotografie: Michel Kievits.

 Foto Jo Coenen (links boven): fotografi Franco Gori.

>> Website JoCoenen.