Lezing: Bestaat er een Europese Architectuur?

Bestaat er een specifiek Europese architectuur? Wel degelijk, betoogt Hans Ibelings, internationaal bekend architectuurcriticus en hoofdredacteur van A10 New European Architecture. Hij schreef een boek over deze kwestie, Europese Architectuur vanaf 1890. Voor het eerst wordt ook de bouwkunst van Centraal- en Oost-Europa belicht. Zondag 22 januari geeft hij een lezing over het onderwerp bij Podium 303 in het Oostelijk Havengebied. 

Zuov Club voor Arbeiders uit 1928 - van architect Ilja GolosovHet is de explosieve groei van steden in de 19 eeuw die volgens Ibelings een onderscheiden Europese bouwkunst voortbrengt. Maar wat verbindt het bouwen in Moskou, Madrid, Minsk of München, Stockholm of Napels, Belgrado of Birmingham? Wat hebben het Guggenheim in Bilbao, de Zuev Workers Club of de Bauhausarchitectuur gemeen?

Architecten in Europa proberen met hun gebouwen de ontwikkelingen in de samenleving vorm te geven: Deconstructivistische gebouwen als het Guggenheim-museum in Bilbao om uitdrukking te geven aan de verwarrende en onzekere maatschappij van nu; potige communistische gebouwen als voorbeeld voor de hardwerkende arbeiders van toen; en lichtvoetige en eenvoudige Bauhaus-architectuur zodat iedereen in een gezond huis kon wonen.

Over de samenhang in en de toekomst van de Europese architectuur in een globaliserende wereld, spreekt Hans Ibelings op 22 januari, 15.30 uur bij Podium 303, KNSM-Laan 303. Met een enorme verzameling afbeeldingen van gebouwen geeft Ibelings een unieke inkijk in de geschiedenis van de gehele Europese architectuur, West en Oost. Hij richt onze blik over het inmiddels denkbeeldige IJzeren Gordijn op gebouwen in Praag of Bucharest, Zagreb of Warschau die zelfs 20 jaar na de val van de Muur aan onze aandacht ontsnapt waren.
 
Reserveren aanbevolen. Meer informatie ? 020-4193023

Podium 303 forum voor debat, kunst, politiek en literatuur is een initiatief van  buurtbewoners van het Oostelijk Havengebied. Podium 303 is gevestigd op de KNSM-Laan 303. Eerder spraken stedenbouwkundige Ton Schaap (dRO) en architect Sjoerd Soeters in de reeks architectuurlezingen van Podium 303.

Guggenheim Museum Bilbao - architect Frank Gehry