Noord

Amsterdam-Noord werd wel als het lelijke eendje van Amsterdam beschouwd, maar daarmee deed je het stadsdeel (87.000 inwoners) groot onrecht. Zo is er Amsterdamse School architectuur van grote klasse, sinds kort aangemerkt als beschermd stadsgezicht.
 
Er zijn sfeervolle wijken, zoals de Van der Pek-buurt. Noord heeft met zijn lange Nieuwendammerdijk een idyllische, misschien wel meest geliefde woonstraat van Amsterdam. Ook de voormalige pittoreske dorpjes van landelijk Noord zoals Durgerdam behoren tot het stadsdeel.  
  Landelijk Noord  Nieuwendammerdijk 
Inmiddels is het stadsdeel hard op weg naar de status van place-to-be. De industrie langs noordelijke de IJ-oevers, vroeger een kilometers lange zone van scheepswerven en aanverwante bedrijvigheid, verdwijnt naar de westkant, richting de A10 Ringweg. Dichter bij de stad is ruimte gemaakt voor een gemêleerd geheel van nieuwbouw en hergebruikte industriële monumenten. Het wervenverleden wordt niet uitgewist, maar gekoesterd. Er komen bedrijven, vooral uit de media- en cultuursector, zoals MTV en het filmmuseum, en met een maritiem kwartier en horeca wordt de IJ-oever volop benut voor recreatie. Er is ruimte voor beginnende kunstenaars, er wordt gewoond in appartementen en het geheel krijgt met parken en promenades een groen karakter. In aanbouw zijn al Overhoeks en het terrein van de NDSM-werf. De Buiksloterham belooft bijzonder te worden. De gemeente zet hier in op duurzaamheid.
 
KraanspoorMeer naar de oostkant, rechts van het Centraal Station, wordt nu ook het Hamerstraatgebied aangepakt. Hotel de Goudfazant begint hier faam te verwerven, er is een verzamelgebouw voor kunstenaars en andere creatieve ondernemers. Het theater M-lab is er gevestigd en in het pand Voorwaarts wordt mode gemaakt: fashion city Amsterdam dus ook in Noord. De Hamerstraat blijft een bedrijvengebied. De Draka-fabrieken - van DRAad en KAbel, met zijn miljardenomzet een van de grootste bedrijven van Amsterdam - blijft er met zijn mooi ontworpen productiehallen aan het IJ, en er staat een heuze ouderwetse fabriek waar rook uit de schoorstenen komt. Maar het wordt allemaal gemengder, dat is zeker. Er wordt nog overwogen om er ook op beperkte schaal woningen te gaan bouwen.
 
Kortom, daar in Amsterdam-Noord, ooit beschouwd als een stedenbouwkundige vergissing, is het een dynamische boel aan het worden. En als straks de Noord/Zuidlijn af is, waar we dan allemaal heel erg blij mee zijn, dan is Noord helemaal a place-to-be.
 
Rondleidingen