Ontdek het Oostelijk Havengebied

Ontdek het Oostelijk HavengebiedOnlangs verscheen Ontdek het Oostelijk Havengebied, geschreven door architectuur- en erfgoedjournalisten Bert Franssen en Ruud van Soest. De nieuwe uitgave bevat 240 pagina's over geschiedenis, stedenbouw, architectuur, industrieel erfgoed, kunst en cultuur van de tot moderne woonwijk getransformeerde oude haven van Amsterdam.

Die transformatie geldt als een van de meest geslaagde hoofdstukken van de Amsterdamse stedenbouw. Hij wordt wel op een lijn gesteld met het Plan Berlage of zelfs met de historische grachtengordel. Overal vandaan komen architectuurliefhebbers en professionals hun licht opsteken en inspiratie opdoen in het Oostelijk Havengebied. En er is een respectabel aantal publicaties over verschenen. Maar deze richten zich ofwel op professionals, of het zijn vooral fotoboeken met begeleidende tekst. Voor een breder publiek is er weinig, en vreemd genoeg was er ook geen goede routegids met beschrijvingen, waarmee je op eigen houtje de wijk kunt verkennen.

Ontdek het Oostelijk Havengebied voorziet in die lacune. Het boek geeft uitstekende achtergrondinformatie over de nieuwe architectuur, stadsvernieuwing en herbestemming van de oude havengebouwen. Negentig pagina's gaan over de geschiedenis van het gebied, meer dan honderd pagina's over stedenbouw en architectuur, en er zijn veel nog niet eerder gepubliceerd historische afbeeldingen - met dank aan de Havendienst van Amsterdam. Ook is er aandacht voor de vaak onderbelichte rol van de spoorwegen in het havengebied.

Het is ook een praktisch boek. Architectuur moet je als het even kan in het echt zien en 'beleven'. Dat geldt zeker voor een plek met zo veel historische gebouwen te midden van een oerhollands waterlandschap. Ontdek het Oostelijk Havengebied biedt daarvoor wandel- en fietsroutes door alle deelgebieden. Daarnaast is er een speciale erfgoedroute en een route die langs de vele kunstwerken in het gebied voert. Een mooie combinatie: je kunt je eerst inlezen in de achtergronden of na een bezoek nog eens rustig nalezen over wat je allemaal gezien hebt.

Raymond de Mello

Bert Franssen en Ruud van Soest (met bijdragen van Kees Volkers en Gerard Goudriaan), Pim van Schaik (red.): Ontdek het Oostelijk Havengebied. Amsterdam, Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij, 2009. 239 blz., ill., krtn., lit.opg.  ISBN 978- 79-156-078. Prijs: € 17,50.