Water

Cruisschepen op het IJAmsterdam komt voor een groot deel voort uit het water, door de aanleg van eilanden in het IJ. De Amsterdamse grachten waren de belangrijke historische verkeersaders van de stad, zorgden voor de afvoer van het vuil van de stad. Water en scheepvaart hebben Amsterdam zijn rijkdom geschonken, van Nederland ooit de machtigste staat van de wereld gemaakt: het Amerika van de zeventiende eeuw.

Water in de grachtengordel bezorgde Amsterdam zijn legendarische schoonheid en in onze tijd wordt de ontwikkeling van waterfronts door de ontwerpers enthousiast ter hand genomen. Amsterdammers begeven zich weer naar de oevers van het IJ, de mooie Sloterplas in Nieuw-West en varen met hun bootjes door de stad en verder. 

Amsterdam bouwt in het water, vermaakt zich op het water, vervoert en handelt via het water. Er zijn markante bruggen over het water, die de ontwerpers op slag beroemd maken. Water trekt zich weinig aan van de versnelling van de samenleving, heeft zijn eigen tijd en tempo, biedt rust en bezinning.  Water is belangrijk en waardevol.

Aan deze onderwerpen zal Architectuur Amsterdam aandacht besteden. De inhoud van deze pagina's wordt momenteel geschreven of is nog onder redactie. Binnenkort meer.