Het IJ rondom

Het IJ Rondom - Gebouwen, gebieden, groen en kunst aan noordelijke en zuidelijke IJoever Amsterdam - is een overzichtswerk. De ontwikkelingen langs de hele IJ-oevers en zelfs gebieden daar ietsje buiten, zoals Vogelwijk, worden kort beschreven met deskundige teksten, geïllustreerd met heel veel foto's.

Je zou het een boekje kunnen noemen met een soort uitgebreide fotobijschriften. En dat is goed. Het heeft iets baanbrekends. Wie wil er niet van alles weten over de oude en nieuwe gebouwen in het voormalige wervengebied in Amsterdam-Noord? Locaties met karakter, vooral door de mix van oud en nieuw.
De IJ-oevers zijn flink in ontwikkeling. Nauwelijks afgeremd door de economische crisis, gebeurt er van alles, zich uitstrekkend over een enorm uitgestrekt gebied. De grote veranderingen in van de stad concentreren zich vooral hier, in dit voormalige haven-, werven-, en industriegebied.

Plan voor Hotel en cultuurbedrijven in gerenoveerde Smederij op het NDSM-terrein Meest interessant zijn dan de beschrijvingen van die buurten die nog niet eerder in een dergelijk boek aan bod kwamen, zoals het NDSM-terrein, Cornelis Douwesterrein, de nieuwbouw in de Buiksloterham. Uiteraard zitten ook wijken bij - het is immers een overzicht - die in andere al verschenen publicaties veel uitvoeriger worden beschreven, zoals in het boekje Langs het IJ, overigens door dezelfde auteur geschreven, en 'Ontdek het Oostelijk Havengebied'.

Het boekje neemt terecht nogal een voorschot op de toekomst. Veel teksten gaan over gebouwen, die nog gebouwd moeten worden of waarvan het allerminst zeker is, dat ze gebouwd worden. Maar het nadeel van deze gebouwen niet beschrijven is groter. Je hebt zo'n boekje niet voor één jaar in de boekenkast staan, het moet een flinke tijd mee kunnen, op zijn minst als naslagwerk. En dan kan het behoorlijk irritant zijn, als juist dat beeldbepalende gebouw of markante kunstwerk schittert door afwezigheid in het boek.

Het IJ rondom, auteur Sabine LebesqueZonder foto's is zo'n boekje niks waard en er staat dan ook een grote massa foto's in. Ze zijn meest door de auteur zelf gemaakt. Daar valt wat voor te zeggen, zij weet precies wat ze moet fotograferen ter illustratie van de tekst, het houdt de kosten beperkt etc. Met een heleboel foto's is ook niets mis, maar er zitten naar mijn smaak ook nogal wat fletse en overbelichte foto's in - niets is zo moeilijk en tijdrovend als gebouwen fotograferen.

Naast de documentaire informatie over wat er nu of straks te zien is, bevat Het IJ Rondom essays van coryfeeën uit de beau monde van de Amsterdamse architectuur, zoals Ton Schaap, Maarten Kloos en Ronald 't Hooft. Kaarten met de locatie van de besproken gebouwen maken het makkelijk zelf een kijkje te nemen. Materiaal, kortom, voor een genoeglijk leesuurtje en een plezierig uitstapje rond het IJ.

Het IJ Rondom. Gebouwen, gebieden, groen en kunst aan noordelijke en zuidelijke IJoever, Amsterdam.
Auteur: Sabine Lebesque
Amsterdam, Valiz, 2011 (
www.valiz.nl)
272 blz. met vele illustraties in kleur, € 18,50
ISBN978-90-78088-47-9